Facebook zruší neviditelnost některých profilů ve vyhledávání

facebook-logo

Nastavení, které uživatelům umožňovalo být na Facebooku neviditelnými, sociální síť pro většinu lidí zrušila již minulý rok. Ponechala ji pouze těm, kteří jej aktivně používali.

Jednalo se o položku v nastavení ochrany soukromí, díky které se při vyhledávání na Facebooku podle jména profil hledajícímu mezi výsledky nezobrazil. Bylo možné vyhledávání omezit jak na viditelnost jen pro přátele přátel, tak i jen na své vlastní přátele. V prvním případě bylo možné se chránit proti hledáním od úplně cizích lidí, pro které byl profil na Facebooku zcela neviditelný. Nalézt jej mohli jen ti, kdo s vámi měli společné známé. V druhém případě vás pak mohli nalézt jen ti, kdo už vás stejně v kontaktech měli, a neviditelní jste tak pro vyhledávání byli úplně.

Facebook tvrdí, že položku v nastavení používalo jen velmi málo lidí. Byla podle něj vytvořena v době, kdy sociální síť fungovala jinak, a existence omezení dávala větší smysl, než v současnosti. Profily jsou totiž přístupné i jinými způsoby, než přes vyhledávání, a nevyhledatelnost profilu může uživatelům dávat falešný pocit bezpečí. I proto se prý Facebook rozhodl, že ji nyní zruší i těm uživatelům, kteří ji doposud používali. Vyzývá je, aby se místo toho více soustředili na nastevní viditelnosti jednotlivých položek na profilu.

Sociální síť všechny uživatele, kterým bude funkci v příštích týdnech deaktivovat, nejprve upozorní. Jde přitom jen o interní vyhledávání na Facebooku. Možnosti zablokovat zobrazování profilu v běžných vyhledávačích, jakými jsou Google a Bing, není touto změnou dotčena.

notice search

První nastíněný důvod nezní příliš přesvědčivě, vše je ale jasnější, pokud čteme dál. Ve skutečnosti jde totiž především o druhý důvod, který sociální síť ve svém oznámení zmiňuje hned vzápětí:

„Nastavení také čas od času způsobovalo, že vyhledávání na Facebooku působilo jako rozbité. Například si lidé stěžovali, že je mátlo, pokud nemohli najít někoho, koho znají osobně, nebo pokud byli dva lidé ve společné skupině, ale jeden druhého nemohli přes vyhledávání najít.“

Jinými slovy, hlavním důvodem, proč Facebook funkci ruší, je optimalizace vyhledávání Graph Search. Tak, aby jak píše sama sociální síť, „nepůsobilo rozbité“, aby každý mohl najít uživatele, o kterém si je jistý, že na sociální síti je. Stojí přitom za to připomenout, že s vyhledáváním Graph Search lze pomocí různých dalších ukazatelů najít i lidi, které neznáte. Například „people who live in Prague“ zobrazí všechny lidi, o kterých Facebook ví, že žijí v Praze. Bez omezení vyhledatelnosti profilu se nevyhnete tomu, aby i váš profil v takovém seznamu výsledků figuroval (tedy pokud Facebook ví, kde bydlíte). Sluší se dodat, že lidé, které výslovně zablokujete, vás samozřejmě ve vyhledávání nenajdou.

Jako jeden z těch, kdo funkci doposud spokojeně používali, bych si ji klidně rád ponechal i nadále. Nastavení jednotlivých příspěvků totiž soukromí, které na sociální síti poskytovalo omezení vyhledatelnosti profilu, jednoznačně nenahradí. Facebook v tomto případě upřednostňuje zájmy vyhledávání (na kterém by časem mohl začít vydělávat, ačkoliv to zatím nedělá), před ochranou soukromí uživatelů.